Mannen
  • Direct een afspraak
  • Ruime openingstijden
  • Multidisciplinaire samenwerking
  • Persoonlijke aandacht

Herkent u de volgende klachten?

Of wordt u binnenkort geopereerd?

  • TURP (transurethrale resectie van de prostaat)
  • prostatectomie (verwijderen van de prostaat) bij prostaatkanker
  • aambeien
  • operatie in verband met darmkanker

Hoe gaan we te werk?

Problemen rondom plassen, ontlasten en vrijen hangen vaak met elkaar samen. De problematiek kan complex zijn en vereist specialistische kennis. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is hiervoor opgeleid.

De analyse van uw klachten wordt gedaan door het stellen van specifieke vragen over uw plasgewoontes, het ontlastingspatroon en seksualiteit. Daarnaast beoordelen we plaslijsten, meten we uw plaspatroon middels uroflowmetrie en echo, wordt lichamelijk onderzoek verricht en de bekkenbodemfunctie beoordeeld.  Specifiek bekkenbodemonderzoek kan middels anaal inwendig onderzoek of myofeedback gedaan worden

 

 

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling bestaat uit het aanleren van goede plasgewoontes en gewoontes op het gebied van de ontlasting. Er worden oefeningen doorgenomen en u leert herkennen wat spanning en ontspanning in de bekkenbodem is.

Over het algemeen is de behandelfrequentie laag en worden de behandelingen gemiddeld verspreid over 3-4 maanden. Het vergt enige tijd om dagelijkse gewoontes te veranderen. De behandeling bestaat uit het aanleren van goede plasgewoontes, gedragsverandering  en het leren herkennen van spanning en ontspanning in de bekkenbodem. U leert uw bekkenbodem op de juiste manier te gebruiken. Verbetering van de bekkenbodemfunctie vraagt oefening en tijd.

 

Plasklachten

Plasklachten bij mannen kunnen op elke leeftijd optreden. De huisarts of uroloog kan u na beoordeling van de klachten doorverwijzen naar de bekkenfysiotherapeut.

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij plassen en het ophouden van de aandrang. Niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren kan plasklachten veroorzaken die u kunt herkennen aan: niet goed kunnen starten met plassen, een slappe straal, aanhoudende aandrang, veelvuldig plassen, nadruppelen, persend plassen of een niet-leeggevoel na het plassen. De spieren houden als het ware de straal wat tegen en belemmeren de blaas bij het ledigen.

Ook de prostaat heeft invloed op de kracht van de plasstraal. Bij een lichte prostaatvergroting is het juist van belang dat u op een ontspannen manier leert plassen.

Zwakke bekkenbodemspieren komen bij jonge mannen nauwelijks voor. Dit kan vooral optreden na een operatie of bij veroudering. Indien de bekkenbodemspieren te zwak zijn is vooral het ophouden van aandrang moeilijk en kan er urineverlies optreden.

De bekkenfysiotherapeut analyseert de klachten en beoordeelt de bekkenbodemspieren op kracht, ontspanning en coördinatie. Daarnaast bekijken we het plaspatroon door middel van plaslijsten, meten we de kracht van de urinestraal en zien we of u leeg plast met behulp van echo. Na deze analyse wordt duidelijk wat de beste manier is om aan uw klachten te werken.